A legújabb hírek

Minden, ami motor – ilyen volt a 17. Open Road Fest

27 június 2016

Motoros programokból nem volt hiány az Open Road Fest-en. Hol aszfaltszaggató kaszkadőr show várta a vasak szerelmeseit, hol pedig a világszerte számos helyen betiltott Halálgömb borzolta a fesztiválozók kedélyeit. Bármerre is fordult az ember izgalmas és látványos programokba botlott.

A fesztivál első kétkerekű bemutatóját Gombos Attila tartotta, aki nem akármilyen show-val érkezett. Attila „specialitása” a Halálgömb, amit számos amerikai államban betiltották, ultra-veszélyes mivolta végett, sőt világszerte alig akad olyan motoros kaszkadőr, aki bemerne gurulni a gömbbe és életét kockáztatva trükközni.

Lélegzetvisszafojtva figyeltük Attila trükkjeit, aki 70 kilométerórás sebességgel száguldozott vízszintesen, függőlegesen majd egy tűzet okádó, maximális fordulatszámon üzemelő láncfűrész körül is. A borzongató show csúcspontja a csuklya volt, amit Attila könnyed mozdulattal húzott a bukósisakjára, majd folytatta őrületes mutatványát. „Azért örülök, mikor végezem a mutatvánnyal”- avat be nevetve Attila, Harley-Davidson-ján ülve. „Jó újra itt lenni, magam is nagy Harley rajongó vagyok, és az Open Road Fest-et is szeretem.

A kétkerekű izgalmakat a Freestyle Motocross (FMX) hazai nagyágyúja fokozta, aki szárnyak nélkül repült motorján, és a legkülönfélébb mozdulatokkal tette még színesebbé az emelet magas ugrásokat. „Nem mondom azt, hogy nem izgulok az ugrások előtt, de pont ez a dolog szépsége”- avat be a részletekbe Hujber Péter. „Húsz évig Moto Crossoztam, mondhatni a véremben van a terepmotorozás, de azért rengeteg gyakorlást igényel egy-egy trükk.

Trükkökből és gyakorlásból Erdős Csabi és csapata háza táján sincs hiány. A kaszkadőr show minden pillanatát hatalmas ováció követte, ami nem csoda, hiszen nem látni mindennap olyan pilótát, aki harmadmagával quadozik, miközben sisakja szikrákat szór a beton érintésétől, a gumifüstben úszó aszfalt közepén.

A félelem tart életben, de amikor motorra ülök, semmi más nem számít csak a biztonság, de ez nem jelenti azt, hogy rutinból csinálom”- mondja Erdős Csabi. „Ez egy következetes sport, ha valamihez hasonlítani kéne, akkor azt mondanám olyan, mint a műkorcsolya. Minden mozdulat több órányi gyakorlást igényel és tökéletes precizitást”- veszi át a szót a csapat másik kaszkadőre, Balázs. „Hatalmas adrenalin-sokk, amikor végigcsinálsz egy trükköt, és ezt nem csak mi, de a közönség is átéli velünk.” A közönség néhány tagja saját bőrén is megtapasztalhatta ezt, akik felültek Erdős Csabi mögé, és akárcsak a pilóta ők is hatalmas mosollyal szálltak le a motorról.

A kaszkadőr show-k mellett izgalmakból a jövő mini-motorosainak is kijutott, hiszen megrendezésre került a Kids Race, ahol a legkisebbek sorakoztak fel műanyag motorjaikkal, hogy megmérkőzzenek a dobogóért. A fesztivál és a Baptista Szeretetetszolgálat közös jótékonysági együttműködése a Kids Race a rászoruló óvodásokra hívta fel a figyelmet.

A fesztiválon létrehozott Harley-Davidson® Múzeum is nagyon népszerű volt. „22 veterán motor és két gyöngyszem bújik meg itt. Az egyik egy 1913-as Harley, ami a mai napi működik és még az eredeti „Harley-Davidson” felirat díszeleg rajta, de nem csak ezért különleges”- árulta el a Múzeum társalapítója Lugasi Mihály. „A világon csupán pár darab ilyen motor létezik még eredeti állapotában, itt van az egyik. A másik kuriózum a háromkerekű Serviecar, ami anno lakókocsi és szállítómotorként volt használatos.” A múzeum küszöbét átlépve az ember azonnal visszarepült az időben, amiről nem csak a motoroknak, hanem a világháborús időkből fennmaradt berendezési tárgyaknak és a múzeum különleges hangulatának volt köszönhető.

A kétkerekű programok megkoronázásaképp szombaton közel négyezer motoros indult útnak egyszerre, hogy a már tradícióvá váló felvonulás során együtt osztozzon chopperes, túramotoros és robogós is, a motorozás nyújtotta szabadságélményen. A menet a szokásos útvonalon Tihanyig gurult, ahol megcsodálva a balatoni régió szépségeit, vissza Alsóörs felé vettük az irányt, hogy az út szélén, izgatottan várakozó tömeg még egyszer megcsodálhassa a vasparipákat.

A fesztivál motoros programjai után még azok is kedvet kaptak a motorokhoz, akik négy keréken érkeztek. Nem is csoda, hiszen van, amit csak két keréken élhet meg az ember, és mert mindenkiben van egy kis Harley!

Vissza az előző oldalra